duminică, 11 martie 2018

Cum aleg hota

Hotele pot fi standard sau incorporabile. Hotele standard pot fi cu unul sau două motoare.  ÃŽn afară de acest criteriu mai trebuie să È›ineÈ›i cont de puterea de absorbÈ›ie È™i materialul din care este realizat filtrul, cel metalic, lavabil fiind preferabil celui acrilic, de hârtie. Aceste modele de hotă sunt recomandabile pentru bucătăriile mici, care nu comunică cu living-ul. Aceste modele pot fi adaptate È™i pentru recirculare, în 90 la sută din cazuri, în situaÈ›ii în care deaspura panoului frontal există o grilă de evacuare, grilă proiectată pentru evacuarea aerului înapoi în locuință, după ce a fost însă filtrat de grăsime È™i miros, Hotele vor veni cu filtru de grăsime, care poate fi de aluminiu sau de hârtie, însă pentru recirculare va mai fi nevoie È™i de ataÈ™area unui filtru de carbon. TotuÈ™i, aceste hote standard sau tradiÈ›ionale, se pot adapta mai uÈ™or pentru recirculare, în special cele cu filtru acrilic, hote care sunt proiectate pentru ataÈ™area de filtre universale, filtre de hârtie sau filtre de grăsime, în comerÈ› existând în acest moment È™i filtru mixt. Mai multe informaÈ›ii privind hotele adaptate pentru recirculare puteÈ›i găsi în articolul Hota fara evacuare sau hota cu recirculare...avantaje si dezavantaje 

Mai jos găsiți un top al celor mai bune hote incorporabile în funcție de producător, cea mai bună hotă incorporabilă din gama producătorilor:
Vă recomandăm totodata È™i articolul La ce distanta se monteaza hota incorporabila.


Hotele incorporabile sunt clasificate în:

Hote decorative piramidale

Acestea au un volum mai mare È™i se diferenÈ›iază clar față de hotele standard prin prezenÈ›a motorului cu turbină. DiferenÈ›a între o hotă cu unul sau două motoare este una foarte mare, mai ales în ceea ce priveÈ™te eficienÈ›a È™i modul de evacuare al aerului, cu un plus bineînÈ›eles pentru motorul cu turbină. Hotele "adevărate" au un motor cu turbină. Atât principiul de tragere cât È™i de evacuare este diferit, aÈ™a că la toate hotele denumite È™i decorative, fie că sunt piramidale, cheminee sau oblice vorbim întotdeauna de un astfel de motor cu turbină, motor capabil să facă față necesarului de evacuare inclusiv pentru o bucătărie ce comunică cu living-ul, denumită È™i open space. Vă recomandăm în situaÈ›ia în care doriÈ›i să utilaÈ›i o bucătărie mare sau open space cu o hotă puternică, articolul Cea mai buna hota incorporabila.


Hotele decorative cheminee

Acestea sunt mai ergonomice decât cele piramidale È™i sunt recomandabile, strict din prisma liniei de design pentru bucătăriile moderne. Sunt hote oarecum la modă, dacă nu vă permiteÈ›i o hotă oblică, hotă oblică ce ridică costul undeva cu 100%, la aceleaÈ™i caracteristici tehnice. Practic aÈ›i plăti design-ul dar È™i funcÈ›ionalitatea crescută, având în vedere că nu mai există riscul să vă loviÈ›i la cap atunci când gătiÈ›i sau să vă aplecaÈ›i, lucru frecvent mai ales în situaÈ›ia utilizatorilor înalÈ›i. Un alt lucru de care este necesar să È›ineÈ›i cont atunci când optaÈ›i pentru o hotă cheminee, ca È™i în cazul unei hote piramidale, prezentate mai sus este modul în care va trebui să mascaÈ›i burlanul de evacuare. Se poate masca prin proiectarea corectă a mobilierului sau cu ajutorul unei scafe de rigisp realizate deasupra corpurilor suspendate, variantă mult mai practică, mai elegantă însă momentan destul de rar întâlnită în cazul amenajărilor din È›ara noastră. Această rezolvare este aproape obligatorie în țările din occident.


Hotele decorative oblice 

Vă recomandăm totodată È™i articolul Avantajele si dezavantajele hotelor oblice.

De departe cele mai moderne È™i elegante hote de pe piață în acest moment. Acest model de hotă este recomandabil open space-ului, pentru că marchează foarte bine locul plitei în bucătărie È™i totodată este un reper È™i oferă plus valoare ansamblului bucătărie - living. Trebuie avut în vedere totuÈ™i faptul că suprafaÈ›a de absorbÈ›ie este mai mică, aceste hote fiind capabile să absoarbă prin niÈ™te niÈ™e, prin urmare v-aÈ™ recomanda în situaÈ›ia în care doriÈ›i să optaÈ›i pentru o astfel de hotă o putere de absorbÈ›ie de minim 600 de metri cubi pe oră. Avantajul unor astfel de hote este dat de faptul că se maschează mai uÈ™or burlanul, dacă aveÈ›i corpuri de mobilă stânga dreapta. Dacă nu există varianta să aveÈ›i evacuarea în spatele hotei È™i atunci lucrurile sunt simple. 

Vă recomandăm È™i articolul Cele mai bune hota oblica


Hotele telescopice

Pot fi cu unul, două motoare sau motor cu turbină (se întâlnesc foarte rar). Acest model de hote sunt cele mai ergonomice dintre toate È™i se văd cel mai puÈ›in în bucătărie. Se recomandă în special bucătăriilor cu desing modern. Nu se recomandă bucătăriilor mari open space, deÈ™i sunt preferatele mobiliÈ™tilor, întrucât se integrează foarte uÈ™or în corpul vertical È™i arată ergonomic Se trage clapeta telescopică în momentul în care folosiÈ›i hota dupa care se împinge înapoi È™i adâncimea acesteia nu va depăși adâncimea corpului de mobilă în care această hotă este integrată. 

Am realizat un top al celor mai bune hote telescopice, top pe care-l puteÈ›i citi în articolul Cea mai buna hota telescopica - TOP5 in functie de pret

Vă recomandăm această hotă în cazul bucătăriilor mici și medii. În acest moment producătorii au scos pe piață inclusiv modele pe alb, negru, inox sau cream, tocmai pentru a acoperi aceste game cromatice astfel încât o astfel de hotă să se potrivească cu plitele și cuptoarele de culori diferite clasicului inox. Mai jos am realizat un top al celor mai bune hote incorporabile telescopice din gama principalilor producători de hote incorporabile de pe piață.


Cea mai bună hotă telescopică în funcție de producător:

Criteriile de alegere ale hotei sunt :

1. Puterea de absorbÈ›ie. Pentru bucătăriile mici sau medii, care nu comunică cu living-ul sunt recomandabile cele cu capacitate de evacuare începând cu 390m3/h. Pentru bucătăriile mari, aprox. 16m3 sau cele care comunică cu living-ul sunt recomandabile cele cu capacitate de evacuare mai mare de 500m3/h.

2. Calitatea filtrelor. Există pe piață mai multe tipuri de filtre È™i se folosesc diferit în funcÈ›ie de modul în care se face evacuarea, către exterior sau cu recirculare. Există filtre de grăsime acrilice sau metalice/aluminiu.  Filtrele de carbon sunt obligatorii doar pentru utilizatorii care doresc să folosească hota pentru recirculare, adică fără evacuare în exterior. Dacă optaÈ›i pentru o hotă standard È™i vreÈ›i să o folosiÈ›i pe recirculare este recomandabil să alegeÈ›i un model cu filtru acrilic, de hârtie pe care să-l schimbaÈ›i ulterior cu unul mixt acrilic + carbon - pentru că este mai ieftin. Altfel cele mai bune filtre sunt cele metalice/aluminiu care sunt lavabile. La hotele high end È™i la toate hotele decorative oblice, găsiÈ›i È™i o protecÈ›ie a filtrelor.

3. Nivelul de zgomot. Variază între 51 și 78 dB(A). Este preferabilă una cu un zgomot cât mai mic, deși aceasta poate fi influențată uneori și de puterea motorului. Compromisul îl poate face cumpărătorul. O hotă scumpă și cu putere mare de evacuare are zgomot-ul la 68-69dB(A).

4. Linia de design, depinde de gustul fiecăruia, însă cel care face proiectarea de mobilier, în funcție de solicitările dumneavoastră poate face recomandări de produs, dar din păcate în țara noastră se găsesc rar soluții integrate, de obicei cei care produc mobilă și vând și electrocasnice incorporabile nu au o expertiză bună în ambele domenii sau au un adaos comercial mare la incorporabile.

Postări populare

Comentarii si pareri de pe forumul Incorporabile Premium

Comentarii pe Incorporabile Premium